04:03 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2662
  Pratite nas

  Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber izjavio je da imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine ne znači i veće angažovanje SAD u narednom periodu u cilju rešavanja kosovskog pitanja.

  „Na Kosovu, u Srbiji i u regionu, imenovanje dva specijalna izaslanika, Metjua Palmera za Zapadni Balkan i Ričarda Grenela za dijalog Beograda i Prištine, interpretirano je kao novo angažovanje i da je time stavljen fokus američke administracije na Zapadni Balkan“, rekao je Veber za emisiju „Slobodno srpski“.

  Međutim, Veber kaže da bi on to interpretirao upravo suprotno.

  „Sama činjenica da su paralelno, bez koordinacije, imenovana dva specijalna izaslanika — Metju Palmer, ne kao predstavnik Trampove administracije za Zapadni Balkan, nego samo Stejt departmenta, a Ričard Grenel Trampove Bele kuće, po mom mišljenju je znak da je pažnja američke administracije znatno manja ove godine nego ranije. Meni se to više čini kao pokazatelj da nemaju neku novu inicijativu“, rekao je on.

  Veber smatra da se Grenel, koji je i aktuelni ambasador SAD u Nemačkoj, sam nametnuo kao izaslanik američkog predsednika.

  „Nemam dokaze, ali slutim da je Grenel samoinicijativno tražio od Trampa da bude važan i da možda napreduje u karijeri ako bude taj koji će inicirati sporazum, ali ne vidim veće angažovanje Amerike nego ranije, već suprotno. I ne verujem da Grenel ima baš tu ekspertizu i razumevanje da može igrati neku veću ulogu. Naprotiv, vidim da ćemo imati jedinstvo Evropske unije koje nismo imali u vreme Federike Mogerini“, kaže Veber.

  Prema njegovom mišljenju, politika bivše administracija Evropske unije o Kosovu bila je više nego neodgovorna.

  „To je bilo potpuno privatizovanje evropske politike od strane Federike Mogerini i njenog tima od četiri-pet ljudi. To je jedinstveno u istoriji zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, koja nije tako stara, da je glavna visoka predstavnica zadužena za tu politiku potpuno privatizovala pregovarački proces“, ocenio je Veber.

  Tagovi:
  odnosi, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga