12:35 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  29173
  Pratite nas

  Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel kritikovao je danas nemačku vladu da je u debati oko mogućeg učešća kineskog „Huaveja“ u izgradnji 5G mobilne mreže u Nemačkoj uvredila Sjedinjene Američke Države.

  Grenel je oštro reagovao na izjavu ministra privrede Petera Altmajera, koji je juče u jednoj emisiji napravio paralelu između Kine i SAD.

  Altmajer je rekao da nemačka vlada posle skandala sa prisluškivanjem, u kojem je američka tajna služba NSA špijunirala nemačke političare, nije razmatrala bojkot američkih tehnoloških firmi.

  „Najnovije izjave visokih predstavnika nemačke vlade da se SAD mogu uporediti sa Komunističkom partijom Kine, uvreda su za hiljade američkih vojnika koji su doprineli tome da se garantuje bezbednost Nemačke, kao i za milione Amerikanaca koji se zalažu za snažan zapadni savez“, rekao je Grenel danas.

  Osim toga, smatra on, ove izjave vređaju i milione Kineza „kojima se uskraćuju osnovne slobode i koje Komunistička partija Kine nepravedno hapsi“.

  SAD već duže vreme vrše pritisak na Nemačku i druge evropske zemlje, kako bi sprečile da kineski tehnološki koncern „Huavej“ učestvuje u izgradnji nove generacije digitalne komunikacione tehnike, navodi „Frankfurter algemajne cajtung“.

  Jedna od pretnji je i da bi se u ovom slučaju ograničila saradnja tajnih službi i razmena informacija, između ostalog i o mogućim terorističkim aktivnostima, prenosi Tanjug.

  U međuvremenu se ponovo oglasio Altmajer, koji je na pitanje sajta „Politiko“ na marginama tehnološke konferencije u Berlinu rekao da je „veoma uznemiren“ zbog, kako kaže, pogrešnog tumačenja njegove izjave.

  „Ni na koji način nisam zemlje koje ne poštuju vladavinu prava stavio na isti nivo kao demokratije koje poštuju vladavinu prava, kao što su SAD. Naprotiv“, rekao je Altmajer.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga