12:42 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 1398
  Pratite nas

  Turska je odbila da podrži plan NATO-a za zaštitu baltičkih zemalja i Poljske, javila je agencija Rojters, pozivajući se na visoke zvaničnike u Severnoatlantskoj alijansi.

  Turske vlasti su dale uputstva svom predstavniku u NATO-u da ne podrži plan Alijanse za „zaštitu“ Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije od Rusije, kao i da zauzme oštar stav na sastancima i privatnim razgovorima i da zahteva da vojni blok zvanično prizna kurdske snage samoodbrane za teroriste.

  „Oni (turske vlasti) drže kao taoce istočne Evropljane, blokirajući odobrenje ovog vojnog plana, sve dok ne dobiju ustupke“, rekao je diplomatski izvor agenciji.

  Drugi izbor nazvao je ponašanje turske strane „destruktivnim“ za alijansu.

  „Ruska pretnja“

  Izjave o „ruskoj pretnji“ redovno daju zapadni političari, najčešće iz baltičkih zemalja i Poljske. Pri tome je Moskva više puta naglašavala da Rusija nikada neće napadati nijednu državu NATO-a. Prema rečima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, NATO dobro zna da Moskva nema planove da bilo koga napadne, već jednostavno koristi izgovor da koncentriše više tehnike i bataljona u blizini ruskih granica.

  U julu 2016. godine je na samitu NATO-a u Varšavi odlučeno da se u Litvaniji, Letoniji, Estoniji i Poljskoj rasporede međunarodni bataljoni NATO-a. Njihovo formiranje preuzele su Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Sjedinjene Američke Države. Takođe je saopšteno da će se 2016. godine tamo nalaziti trupe iz Nemačke, Norveške, Holandije, Belgije i Luksemburga, a naredne godine — vojnici iz Hrvatske i Francuske.

  Tagovi:
  Baltičke zemlje, NATO, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga