21:12 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 194
  Pratite nas

  Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je zakon o „Zaštiti ljudskih prava i demokratije u Hongkongu“, kao i zakon kojim se zabranjuju isporuke određene policijske opreme u taj specijalni administrativni region Kine, navodi se u Trampovom saopštenju.

  „Potpisao sam ove zakone iz poštovanja prema Si (Đinpingu), Kini i narodu Hongkonga. Mi posežemo za njima u nadi da će lideri Kine i Hongkonga uspeti mirnim putem da reše svoje nesuglasice, što će dovesti do dugoročnog mira i procvata za sve“, napisao je Tramp.

  Ovim se vrše izmene zakona o američkoj politici prema Hongkongu iz 1992. godine i predviđa godišnje revidiranje trgovinskih odnosa sa Hongkongom u zavisnosti od stepeni njegove autonomije, kao i sankcije protiv lica odgovornih za kršenje ljudskih prava u Hongkongu.

  Reakcija Kine

  Ministarstvo inostranih poslova Kine zapretilo je kontramerama. Ono je novi američki zakon nazvalo „otvorenim hegemonskim ponašanjem“ i ozbiljnim mešanjem u unutrašnje stvari zemlje.

  Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Le Jujčeng pozvao je u MIP američkog ambasadora u Pekingu Terija Bransteda i izrazio mu protest zbog potpisivanja zakona „O zaštiti ljudskih prava i demokratije u Hongkongu“.

  Le je naglasio da je to „ozbiljno mešanje u poslove Hongkonga, ozbiljno mešanje u unutrašnje stvari Kine i ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih principa međunarodnih odnosa“.

  Kako se navodi, Peking je pozvao Vašington da „ispravi svoje greške i promeni politiku“.

  Vlada Hongkonga je takođe izrazila protest protiv odluke američke administracije.

  „Ovi zakoni predstavljaju očigledno mešanje u unutrašnje stvari Hongkonga, bez potrebe i osnove, a to može samo da naškodi odnosima i interesima SAD i Hongkonga“, navodi se u saopštenju.

  Tagovi:
  Hongkong, Kina, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga