15:57 14 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Radar u Vazduhoplovnoj stanici Irikson na Aljasci

  Rusija: Postoji opasnost od razmeštanja američkih raketa na severu planete

  © AP Photo / Chief Petty Officer Brandon Raile/U.S. Air Force
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 5102
  Pratite nas

  Posle istupanja SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa postoji realna perspektiva da će Amerika svoje rakete razmestiti na severnim širinama, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije za pitanja međunarodne saradnje na Arktiku Nikolaj Korčunov.

  Kako je pojasnio, SAD nastoje da osiguraju vojnu dominaciju kako bi kontrolisale resurse i transportne rute na Arktiku, i to pod izgovorom navodne pretnje od strane Rusije i Kine.

  „Pod izgovorom ruske i kineske pretnje, Amerika namerava da osigura vojno-tehničku dominaciju sa ciljem da diktira svoje uslova iz pozicije sile“, upozorio je.

  Korčunov je kao primer naveo aktivnosti Vašingtona po pitanju razvoja globalnog sistema protivraketnog štita, u okviru kojeg do 2023. godine nameravaju da na Aljasci razmeste dodatnih 20 raketnih sistema, uprkos tome što se tamo nalaze već 44 jedinice.

  Pored toga, NATO je doneo odluku i da formira novu antlantsko-arktičku vojnu komandu sa ciljem da se poveća intenzitet sprovođenja vojnih vežbi u severnom regionu, naveo je on.

  Korčunov je takođe rekao i da vojna aktivnost NATO-a na Arktiku, u koju taj vojni savez uključuje i neregionalne zemlje, utiče na porast vojno-političkih tenzija.

  Tagovi:
  Aljaska, Arktik, opasnost, rakete, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga