21:13 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  43656
  Pratite nas

  Kina je suspendovala razmatranje zahteva Sjedinjenih Američkih Država za posetu ratnih brodova i aviona Hongkongu, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

  Peking je, takođe, uveo sankcije za nekoliko nevladinih američkih organizacija, uključujući „Hjumans rajt voč“ (Human Rights Watch), NDI i „Fridom haus“ (Freedom House).

  Ove mere predstavljaju odgovor na zakon o Hongkongu koji je usvojio Vašington.

  „Kada će se ovo završiti zavisi od daljih koraka Sjedinjenih Američkih Država“, naglasila je portparolka.

  Ranije je američki predsednik Donald Tramp potpisao dva zakona o Hongkongu — o zaštiti ljudskih prava i demokratije, kao i o zabrani isporučivanja policijske opreme u Hongkong.

  Ovim dokumentima se menja zakon o politici Sjedinjenih Američkih Država o Hongkongu iz 1992. godine i predlaže godišnje revidiranje trgovinskih odnosa sa ovim regionom u zavisnosti od stepena njegove autonomije.

  Od početka juna u Hongkongu se održavaju masovni protesti izazvani razmatranjem nacrta zakona o izručenju. Na kraju su vlasti učinile ustupke i početkom oktobra ovaj dokument je povučen.

  Bez obzira na to, neredi nisu prestali, postali su malobrojniji, ali nasilniji. Za samo šest meseci u Hongkongu je održano više od 900 demonstracija i marševa, a privedeno je gotovo šest hiljada ljudi.

  Tagovi:
  Hongkong, sankcije, SAD, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga