05:53 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1251
  Pratite nas

  NATO će nastaviti da preduzima mere kao odgovor na raspoređivanje novih raketa srednjeg dometa od strane Rusije, navodi se u deklaraciji usvojenoj posle sastanka lidera Alijanse u Velikoj Britaniji.

  „Mi reagujemo i nastavićemo da razumno i odgovorno reagujemo na raspoređivanje novih raketa srednjeg dometa od strane Rusije, koje je uništilo Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i stvorilo značajne rizike za evroatlantsku bezbednost“, ističe se u dokumentu.

  Lideri NATO zemalja naglasili su da još uvek „agresivne akcije“ Rusije smatraju za pretnju. „Agresivne akcije Rusije predstavljaju pretnju za evroatlantsku bezbednost“, piše u dokumentu.

  U deklaraciji se dodaje da je NATO i dalje otvoren za dijalog i konstruktivne odnose sa Rusijom, kada postupci Rusije to budu omogućili.

  Takođe se ističe da je NATO odbrambena alijansa i da ne predstavlja nikakavu pretnju.

  „Koristimo svoje vojne kapacitete kako bismo osigurali bezbednost u svim pravcima. Odlučili smo da povećamo gotovost naših snaga, kako bismo mogli da se u svakom trenutku suprotstavimo pretnjama iz bilo kog pravca“, naglašava se u dokumentu.

  Sporazum o likvidaciji raketa

  Drugog avgusta obustavljeno je dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

  Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

  Tagovi:
  rakete, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga