22:10 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 291
  Pratite nas

  Članovi zajedničke komisije za sprovođenje Sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program žale zbog namere SAD da obnove sankcije protiv nuklearnog objekta u Fordu, rekao je generalni direktor Odeljenja za kontrolu naoružanja i razoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Kine Fu Cun.

  „Učesnici sastanka u Beču žale zbog toga što SAD obnavljaju sankcije protiv objekta u Fordu. Smatramo da to nije produktivno“, rekao je Fu Cun, koji je bio na čelu kineske delegacije na sastanku zajedničke komisije u Beču.

  Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da Vašington od 15. decembra 2019. godine ukida izuzetak od sankcija koji se odnosio na nuklearni objekat u iranskom Fordu. Kako je naveo, taj korak je odgovor na odluku Teherana da započne obogaćivanje uranijuma u tom objektu.

  Šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisali su 2015. godine Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu, u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. SAD su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

  Iran je 6. novembra objavio da je počeo da obogaćuje uranijum na nuklearnom objektu u Fordu. Organizacija za atomsku energiju Irana je napomenula da se svi koraci izvode pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

  Prethodno je Teheran 5. septembra objavio da počinje treću etapu smanjivanja obima svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma, kao i da će se vratiti njihovom ispunjavanju, čim ostale potpisnice dokumenta počnu da poštuju njegove odredbe.

  Prvu fazu obustavljanja obaveza iz nuklearnog sporazuma Teheran je započeo 8. maja. Dva meseca kasnije prešao je na drugu etapu, objavivši da će prestati da poštuje ograničenja o obogaćivanju uranijuma.

  Tagovi:
  Beč, Iranski nuklearni program, nuklearni program Irana, nuklearni program, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga