08:27 05 April 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 3120
  Pratite nas

  Odbor za međunarodne poslove američkog Senata odobrio je nacrt zakona koji predviđa uvođenje sankcija Turskoj zbog kupovine sistema S-400, kao i protiv Rusije zbog pomoći Siriji.

  Prema dokumentu 30 dana od njegovog usvajanja državni sekretar, zajedno sa šefovima Pentagona i nacionalnih obaveštajnih agencija, moraju da dostave Senatu spisak državljana Rusije koji su u vreme usvajanja zakona ili nakon toga „svesno izvozili, predavali ili na drugi način davali Siriji značajnu finansijsku, materijalnu ili tehničku pomoć koja je bila korisna sirijskoj vladi za pokrivanje članaka o odbrani“.

  Takva lica biće stavljena na spiskove sankcija američkog Ministarstva finansija.

  Američki senat
  © AP Photo / J. Scott Applewhite

  Na zahtev predsednika, a u interesu nacionalne bezbednosti, moguće je privremeno skidanje sa spiska.

  Kupovina ruskih protivvazdušnih sistema S-400 od strane Ankare se u tom ovom dokumentu razmatra kao povod za primenu Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike putem sankcija.

  Predlog zakona ograničava prodaju američkog oružja Turskoj i nameće ograničenja zvaničnicima koji su odgovorni za isporuku oružja za vojnu operaciju Ankare u Siriji.

  Sada nacrt zakona treba da usvoje oba doma američkog Kongresa, nakon čega će on otići na potpis predsedniku Sjedinjenih Američkih Država.

  Tagovi:
  Turska, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga