11:32 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21247
  Pratite nas

  Vatikan se nada da će zakon o veroispovesti, koji predlaže crnogorska vlada, a koji se tiče verskih sloboda, biti donet na demokratskim principima, jer neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u toj državi, poručio je papa Franja u pismu upućenom patrijarhu srpskom Irineju.

  U odgovoru na pismo patrijarha srpskog Irineja, papa u svom pismu, objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, ističe da su primedbe i zabrinutosti Srpske crkve razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi sa posebnom pažnjom.

  „Zahvaljujem vam što ste mi bratski izrazili zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku crkvu“, istakao je papa Franja u pismu.

  Papa poručuje da se, s tim u vezi, državni sekretar kardinal Pjetro Parolin lično obratio predsedniku crnogorske vlade Dušku Markoviću, ne sa, kako se navodi, ciljem da se meša u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče verskih sloboda, bude donesen na demokratskim principima.

  „Jer, u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori“, zaključio je poglavar Rimokatoličke crkve.

  Vlada Crne Gore je na sednici od 6. decembra ove godine usvojila tekst Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i prosledila ga Skupštini, koja ga je uvrstila u dnevni red sledeće sednice koja je zakazana za 24. decembar.

  U mitropoliji kažu da je ovakva odluka vlade očekivano izazvala revolt, ne samo kod verujuće većine u Crnoj Gori već i kod brojnih crnogorskih političara i javnih poslenika čime je država dovedena u još jednu ozbiljnu političku krizu.

  Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka podsećaju da su tim povodom organizovale crkveno-narodni sabor koji će biti održan u Nikšiću 21. decembra.

  Reč je, kako navode, o nastavku Trojčindanskog sabora iz juna ove godine, kada se ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici okupio veliki broj građana Crne Gore.

  Iz Mitropolije poručuju i da, kada je Vlada Crne Gore u maju ove godine javnosti predstavila Nacrt zakona o slobodi veroispovesti, bilo je jasno da se radi o tekstu koji ne samo da ne garantuje ovu slobodu već predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava.

  Način na koji je pripreman, bez prethodnih konsultacija i dogovora sa crkvama i verskim zajednicama, pokazuje da je očigledno napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine, navode iz Mitropolije.

  Kao takvog su ga, kako kažu, prepoznale i ostale pravoslavne crkve, što su potvrdili svojim pismima vaseljenski patrijarh Vartolomej i Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve.

  Negativne posledice ovakvog teksta Zakona vidi i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, navodi se u saopštenju.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga