12:43 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  51034
  Pratite nas

  Senat Kongresa SAD usvojio je rezoluciju o potrebi da se zvanično prizna i pamti genocid nad Jermenima.

  Usvojena rezolucija izražava mišljenje Senata da Sjedinjene Američke Države treba da odaju poštu žrtvama genocida njegovim zvaničnim priznanjem i sećanjem na njega.

  Osim toga, rezolucija sadrži poziv da se spreče pokušaji uključivanja američkih vlasti u poricanje genocida nad Jermenima „ili bilo kojeg drugog genocida“, kao i da se podstakne informisanje o genocidu nad Jermenima.

  Priznavanje genocida nad Jermenima predstavlja kamen spoticanja u odnosima Turske sa nizom zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, gde je sličnu rezoluciju u oktobru usvojila ogromna većina Predstavničkog doma Kongresa. Rezolucija, o kojoj se raspravljalo decenijama, održana je u Predstavničkom domu usred oštrog pogoršanja odnosa Vašingtona i Ankare zbog vojne operacije Turske u Siriji.

  Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je tokom posete Vašingtonu izjavio da priznanje genocida nad Jermenima u Osmanskom carstvu od strane Predstavničkog doma baca senku na tursko-američke odnose.

  Krajem 19. i početkom 20. veka Osmansko carstvo vršilo je redovne progone Jermena. Konkretno, 1915. godine je, prema podacima brojnih istoričara, ubijeno više od 1,5 miliona Jermena. Genocid nad jermenskim narodom u Osmanskom carstvu priznale su 23 države, kao i Evropski parlament i Svetski savet crkava.

  Turska tradicionalno odbacuje optužbe o genocidu nad Jermenima i krajnje neadekvatno reaguje na kritike po tom pitanju. Ankara insistira na odbacivanju izraza „genocid“ u vezi sa događajima iz 1915. godine, navodeći da su njihove žrtve bili i Jermeni i Turci. Turska takođe poziva na stvaranje međunarodne komisije istoričara u cilju proučavanja arhivskih dokumenata dostupnih u zemlji, radi izrade objektivnog pristupa događajima iz perioda Prvog svetskog rata.

  Tagovi:
  Senat, Kongres SAD, genocid nad Jermenima, genocid
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga