17:35 28 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 515
  Pratite nas

  Američki senator iz redova republikanaca Lindzi Grejem izjavio je da je „loš sporazum“ s Iranom potrebno zameniti regionalnim sporazumom.

  „Potrebno je taj loš sporazum s Iranom – Zajednički sveobuhvatni plan dejstava zameniti sporazumom s kojim bi se složili svi u regionu. Sile u regionu treba da se dogovore jedna s drugom“, rekao je senator na Dohijskom forumu u Kataru.

  On je naveo da bi dobra alternativa za postojeći nuklearni sporazum s Iranom bio dokument prema kojem bi Teheran mogao da proizvodi nuklearnu energiju, ali da gorivo nabavlja iz inostranstva da ne bi imao mogućnost da proizvede nuklearnu bombu.

  Šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisali su 2015. godine Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu, u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. SAD su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

  Iran je 6. novembra objavio da je počeo da obogaćuje uranijum na nuklearnom objektu Fordo. Organizacija za atomsku energiju Irana je napomenula da se svi koraci izvode pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

  Prethodno je Teheran 5. septembra objavio da počinje treću etapu smanjivanja obima svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma, kao i da će se vratiti njihovom ispunjavanju, čim ostale potpisnice dokumenta počnu da poštuju njegove odredbe.

  Prvu fazu obustavljanja obaveza iz nuklearnog sporazuma Teheran je započeo 8. maja. Dva meseca kasnije prešao je na drugu etapu, objavivši da će prestati da poštuje ograničenja o obogaćivanju uranijuma.

  SAD od 15. decembra uvode sankcije protiv nuklearnog objekta Fordo u Iranu, o kojem je postignut jedan od ključnih dogovora u nuklearnom sporazumu. 

  Tagovi:
  iranski nuklearni sporazum, Iran, Lindzi Grejem
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga