08:30 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1321
  Pratite nas

  Turski sudski veštaci utvrdili su uzrok smrti osnivača pokreta „Beli šlemovi“ Džejmsa le Mezjurea. Prema saopštenju turskog televizijskog kanala TRT, koji se poziva na rezultate autopsije, „smrt je nastupila usled povreda koje su zadobijene zbog pada sa visine“.

  Navodi se da na mestu događaja nisu pronađeni DNK tragovi drugih osoba.

  Džejms le Mezjure je jedan od osnivača nevladine organizacije „Beli šlemovi“. On je 11. novembra pronađen mrtav u blizini svoje kuće u Istanbulu.

  Organizacija „Beli šlemovi“, koja je široko poznata i podržana na Zapadu, proglasila je za svoj cilj spasavanje civila u ratnim zonama, ali je sirijske vlasti optužuju za veze sa ekstremistima i za sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti.

  „Indipendent“ piše da je Le Mezjure odigrao glavnu ulogu u stvaranju ove organizacije u Turskoj 2013. godine. On je čak 2016. godine bio nagrađen viteškim ordenom Britanske imperije.

  Nedavno je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da smrt osnivača pokreta „Beli šlemovi“ Džejmsa le Mezjurea nije bila od koristi za Rusiju i Siriju, nego za pokrovitelje pokreta, jer je Mezjure znao sve njihove tajne.

  Tagovi:
  smrt, osnivač, Beli šlemovi, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga