09:02 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1666
  Pratite nas

  Pet vodećih svetskih tehnoloških kompanija, među kojima su „Epl“, „Tesla“ i „Guglova“ matična kompanija, optuženo je za saučesništvo u vezi sa smrtnim slučajevima dece u Kongu, koja su bila prisiljena da rade u rudnicima kobalta, metala koji se koristi za pravljenje telefona i kompjutera.

  Tužbu u ime 14 porodica iz DR Konga podigla je u nedelju neprofitna organizacija „Međunarodni zagovornici prava“, sa sedištem u SAD.

  Kako prenosi Rojters, tužba je podneta protiv „Tesle“, „Epla“, „Alfabeta“ (matične kompanije „Gugla“), „Majkrosofta“ i „Del tehnolodžisa“.

  U optužnici se navodi da su te kompanije bile deo sistema prisilnog rada koji je prema tvrdnjama porodica rezultirao smrću i teškim povredama njihove dece. Ovo je prvi put da se više kompanija iz tehnološke industrije suočava sa sudskim postupkom zbog vađenja kobalta.

  Dečak u rudniku kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, 35 kilometara od grada Likasi
  © AP Photo / SCHALK VAN ZUYDAM
  Dečak u rudniku kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, 35 kilometara od grada Likasi

  Uz sudska dokumenta, predata okružnom sudu u Vašingtonu, priložene su i fotografije osakaćene dece. Šestoro od 14 dece obuhvaćene ovim predmetom poginulo je prilikom urušavanja tunela, dok su drugi pretrpeli povrede, zbog kojih im se potpuno promenio život, uključujući i paralizu.

  „Te kompanije, najbogatije na svetu koje proizvode fensi uređaje, dozvolile su da deca poginu i budu osakaćena kako bi dobile svoj jeftini kobalt“, rekao je Rojtersu Terens Kolingsvort, advokat koji zastupa porodice.

  Kobalt je presudan za proizvodnju litijumskih baterija koje se koriste u milionima proizvoda tehnološkog sektora.

  Prema procenama Evropske komisije iz 2018. godine, očekuje se da će potražnja za kobaltom na svetskom nivou biti povećana sa sedam na 13 odsto godišnje u narednih 10 godina. Kongo proizvodi više od 50 odsto svetskog kobalta, preneo je Tanjug.

  U tužbi se ističe da su deca, od kojih neka uzrasta od samo šest godina, bila prisiljena da zbog siromaštva napuste školu i rade u rudnicima kobalta u vlasništvu britanske rudarske kompanije „Glenkor“, koja se već ranije suočila s optužbama da koristi dečji rad.

  Neka deca su bila plaćena samo 1,5 dolara dnevno, a radila su šest dana u nedelji. Tim povodom oglasio se „Del tehnolodžis“, navodeći da „nikada nije svesno nabavljao sirovine proizvedene dečjim radom“, kao i da su o tim navodima pokrenuli istragu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga