18:07 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11782
  Pratite nas

  Uprkos tome što je američki predsednik Donald Tramp drugi put tokom svog mandata najavio povlačenje američkih snaga iz Arapske Republike, u međuvremenu je odlučeno je da će manji američki vojni kontingent biti raspoređen u oblasti najvećih naftnih polja u blizini grada Rumejlan.

  Damask je osudio odluku i ocenio američko raspoređivanje kao „nezakonito“.

  Sirijski predsednik Bašar Asad objasnio je u intervjuu kineskoj televiziji „Feniks“ da se moraju ispuniti dva cilja kako bi se američke vojne snage konačno povukle iz zemlje, u kojoj su stacionirane bez odobrenja Vlade ili mandata UN.

  „Prvo, sve terorističke grupe na teritoriji Sirije moraju biti iskorenjene, jer američka Vlada borbu protiv njih koristi kao izgovor da zadrži svoje snage u Arapskoj Republici“, izjavio je Asad.
  Sirijski predsednik je rekao da drugi korak podrazumeva ujedinjenje snaga sirijske Vlade i lokalnog stanovništva koji su trenutno saveznici Vašingtona.
  Američka oklopna vozila na naftnom polju u blizini sirijskog grada Kamišlija.
  © AFP 2021 / KURDISTAN 24 CHANNEL
  Asad: na kraju će Amerikanci otići

  „Ove grupe moraju se, na odgovarajući način, naročito kroz dijalog, uveriti da je u našem zajedničkom interesu da podrže napore sirijske države da oslobodi sve njene teritorije“, rekao je Asad.

  Sirijski predsednik veruje da jednom kada ta dva cilja budu postignuta, SAD neće imati „opravdanja“ za ostanak u Arapskoj Republici, jer će se u protivnom suočiti sa „narodnim otporom“ sličnim onom s kojim se Vašington suočava u Iraku.

  „Na kraju će Amerikanci otići“, zaključio je Asad.

  Tagovi:
  Asad, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga