05:58 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1251
  Pratite nas

  Kina se nada da će međunarodna zajednica, posebno relevantne velike sile, zauzeti oprezan i odgovoran stav kako bi se sprečilo da svemir postane novo bojno polje, poručilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

  Kinesko ministarstvo se oglasilo nakon što je američki Senat odobrio Zakon o odobravanju nacionalne odbrane, kojim se odobrava formiranje svemirskih snaga, novog ogranka američke vojske.

  Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je rekao da taj potez ukazuje na povećan rizik od „naoružavanja u svemiru i od toga da od njega načini bojno polje“.

  Zbog toga je Kina duboko zabrinuta, istakao je Geng, napominjući da svemir pripada celom čovečanstvu, prenosi Tanjug pisanje „Sinhue“.

  On je ukazao da trenutna situacija pokazuje da je neophodno uspostaviti pravni okvir koji se odnosi na kontrolu naoružanja u svemiru, što se jedino može postići pregovorima.

  Spejs fors je prva nova vojna služba od 1947. godine, kada se Ratno vazduhoplovstvo izdvojilo iz vojske, a obezbeđivaće trupe za američku Svemirsku komandu, odvojenu organizaciju osnovanu ranije ove godine kao nadzorno telo vojnih svemirskih operacija.

  U početku će zapošljavati 200 ljudi, a predviđeni budžet za prvu godinu je 40 miliona dolara.

  Pentagon na svemirske operacije troši oko 14 milijardi godišnje, od čega najviše odlazi na budžet Ratnog vazduhoplovstva.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga