10:47 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 359
  Pratite nas

  Kip pšenice — simbol Rake, one kakva je bila pre rata. Poljoprivrednu prestonicu Sirije, gde danas na poljima raste korov, a ogromni silosi stoje pusti, opljačkali su teroristi. Ulica za ulicom — uništene kuće, 80 odsto Rake je u ruševinama.

  „Kada gledaš Raku, tačnije ono što je od nje ostalo, sećamo se fotografije Drezdena iz 1945. godine. Kao on tada, tako i Raka danas — jednostavno su zbrisani sa lica zemlje“, navodi dopisnik televizije „Zvezda“ Pavel Revnjev.

  Ponegde se vide pijace, ali samo sa voćem i povrćem. Hrane nema dovoljno.

  Opasno je zaustavljati se, jer je Raka dugo vremena bila prestonica terorističke organizacije DAEŠ. Novinari ovde skidaju znake raspoznavanja, jer i dalje ima mnogo terorista i za novinarima je raspisana velika nagrada. Tokom snimanja brzo menjaju svoje pozicije. I to bez obzira što je antiteroristička koalicija na čelu sa SAD objavila da je grad u potpunosti oslobođen.

  Nakon nepreciznih vazdušnih napada celi kvartovi su uništeni, na 1.000 ubijenih terorista, poginulo je 13.000 civila. Koalicija uopšte nije birala mete, govore lokalni stanovnici. Bombardovane su bolnice, stambene zgrade.

  U tim rejonima treba biti posebno oprezan. Tu ima još mnogo neeksplodiranih bombi. Teritorija pod miniranim ruševinama meri se na kvadratne kilometre.

  Koalicija u suštini nije oslobodila grad od terorista. Militanti su napustili svoje pozicije sa oružjem u rukama, a zatim su se mnogi vratili. Oni su aktivni, posebno noću, ali ni danju nije bezbedno.

  Od 13.000 poginulih civila, SAD su priznale samo 1.800. Ove cifre nisu ni konačne, pod uništenim kućama je ostalo još na stotine poginulih.

  Američka koalicija je obećala da će i deminirati i obnoviti grad. Dve godine je prošlo, a ništa se nije promenilo. Ovde sada polažu nadu u Rusiju. Ruska vojska je već dopremila humanitarnu pomoć u Raku, dok se sada razmatra mogućnost organizovanja radova deminera i vojnih lekara.

  Tagovi:
  Raka, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga