20:15 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 480
  Pratite nas

  UN su dobile pismo glavne urednice MIA „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarite Simonjan o problemu sa kojim se suočio Sputnjik u Estoniji i poslali ga Visokom komesaru UN za ljudska prava radi preduzimanja daljih koraka, rekao je Sputnjiku zvaničnik svetske organizacije Farhan Hak.

  „Dobili smo pismo. Sada ga šaljemo Upravi Vrhovnog komesara UN za ljudska prava radi daljih akcija“, rekao je Hak.

  Zbog pretnje krivičnim gonjenjem od strane estonskih vlasti prema članu koji predviđa kaznu zatvora do pet godina, zaposleni u Sputnjiku Estonije bili su prinuđeni da donesu odluku o prekidu radnog odnosa sa redakcijom od 1. januara 2020. godine.

  Problem Sputnjika u Estoniji

  Zaposleni u Sputnjiku Estonija ranije su dobili od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“. Kao osnova za te akcije navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini. Međutim, sankcije Evropske unije nisu uvedene novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, čiji je deo i Sputnjik, već lično generalnom direktoru agencije Dmitriju Kiseljovu.

  Komentarišući situaciju u vezi sa estonskim Sputnjikom, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da će ruske vlasti učiniti sve da podrže Sputnjik u radu u drugim zemljama. Visoki izvor u Moskvi ranije je za Sputnjik izjavio da na postupke estonskih vlasti utiču britanski pokrovitelji, što će se uzeti u obzir kako bi se u bliskoj budućnosti preduzele simetrične mere prema britanskim medijima u Rusiji.

  Tagovi:
  UN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga