18:34 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  14116
  Pratite nas

  Tranzitni satelit za istraživanje egzoplaneta američke svemirske agencije NASA pronašao je nebesko telo koje bi moglo da bude naseljivo, prenose mediji.

  Reč je o telu koje kruži oko hladne M-patuljaste zvezde TOI 700 u sazvežđu Dorado, na oko 100 svetlosnih godina od Zemlje.

  Ta planeta nosi naziv „TOI 700 d“, veća je za oko 20 odsto od Zemlje i udaljena je od Sunca taman toliko da bi mogla da ima tečnu vodu.

  Smatra se da je samo jedna polovina „TOI 700 d“ planete okrenuta ka Suncu u svako doba i da orbitira oko 37 zemaljskih dana.

  NASA je pokrenula TESS u aprilu 2018. godine sa ciljem da otkrije planete izvan našeg Sunčevog sistema, sa naglaskom na one gde je moguće da postoje oblici života.

  Satelit je izgrađen kako bi locirao planete veličine Zemlje u orbiti oko susednih zvezda, ali ovo nedavno otkriće gotovo da je ostalo neprimećeno. Za zvezdu „TOI 700“ u početku se mislilo da je vrela kao Sunce, što bi je činilo nemogućom za nastanjivanje. Posle detaljnijeg pregleda, istraživači su primetili da je zvezda zapravo relativno hladna i mala.

  Tagovi:
  svemir, život, satelit, planeta, NASA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga