00:29 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 382
  Pratite nas

  Libijska nacionalna armija (LNA) Halife Haftara pozdravlja incijativu Rusije i Turske o primirju u Libiji, ali će nastaviti borbe za Tripoli, navodi se u izjavi komande LNA.

  „Komanda LNA pozdravlja inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika prijateljske ruske države, usmerenu na uspostavljanje mira, i izjavljuje da će se napori oružanih snaga u ratu protiv terorističkih grupa nastaviti“, navodi se u saopštenju.

  Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se 8. januara oko zajedničkog stava o Libiji i pozvali sve strane da prekinu vatru od ponoći u nedelju 12. januara i hitno sednu za pregovarački sto.

  Vlada u Tripoliju ranije je zatražila vojnu pomoć od Turske, usred napredovanja snaga maršala Halife Haftara ka libijskoj prestonici. Saopšteno je da se radi o kopnenoj, pomorskoj i vazdušnoj vojnoj podršci, kako bi se odbila ofanziva. Turski parlament je 2. januara većinom glasova odobrio slanje turske vojske u Libiju. Većina arapskih zemalja snažno se protivi mogućoj vojnoj intervenciji Turske u libijskom sukobu.

  Kriza u Libiji

  Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

  Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2020. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

  Tagovi:
  primirje, Halifa Haftar, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga