14:08 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 606
  Pratite nas

  Rusija igra važnu ulogu u rešavanju sukoba u Libiji, a mi želimo da ona učestvuje u tome, rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas tokom sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica Evropske unije u Briselu.

  „Sutra putujem u Moskvu sa kancelarkom (Angelom Merkel) kako bismo razgovarali o tome sa predsednikom (Rusije) Vladimirom Putinom, jer Rusija takođe ima važnu ulogu u tom sukobu i mi želimo da učestvuje u rešavanju problema“, rekao je Mas.

  On je dodao da bi Libija mogla postati druga Sirija, ukoliko se što pre ne pronađe političko rešenje za sukob u toj zemlji.

  „To se ne sme dopustiti. Zbog toga smo pokrenuli Berlinski proces, u okviru kog vodimo dijalog sa zemljama koje imaju uticaj u Libiji i koje podržavaju jednu od strana u sukobu. Apelujemo na primirje i embargo na uvoz oružja“, istakao je Mas.

  Nastaviti borbu protiv DAEŠ-a u Iraku

  „Antiteroristička operacija koalicije na teritoriji Iraka treba da se nastavi, jer će povlačenje snaga ojačati terorističku organizaciju DAEŠ i stvoriti nove pretnje u regionu i Evropi“, rekao je Mas.

  „Smatramo da treba nastaviti borbu protiv DAEŠ-a u Iraku i apelovaćemo na iračku Vladu da ostavi na snazi taj sporazum. Na kraju ćemo prihvatiti bilo koju odluku koja bude donesena u Bagdadu, ali smatram da će kraj borbe protiv DAEŠ-a u Iraku u ovom momentu prouzrokovati značajnu destabilizaciju zemlje, otvoriće novi prostor za aktivnosti terorista, tako da će pretnja od terorističkih napada porasti, ne samo u Iraku i regionu, nego i u Evropi. Moramo to sprečiti“, zaključio je Mas.

  Ranije je Parlament Iraka doneo odluku o povlačenju stranih trupa iz zemlje nakon američkog napada na teritoriju u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu, u kojem je ubijen istaknuti iranski general Kasem Sulejmani. Napad nije bio usaglašen sa iračkim vlastima.

  Tagovi:
  libija, nemačka, Hajko Mas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga