09:50 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  0 06
  Pratite nas

  Formacije Vlade nacionalnog sporazuma Libije nekoliko puta su narušavale primirje koje je u ponoć stupilo na snagu, tvrdi komandant zapadnog okruga Libijske nacionalne armije Mabruk el Gazavi.

  „Ove formacije prekršile su primirje u više pravaca koristeći sve vrste oružja, uključujući i artiljeriju“, rekao je Gazavi, prenosi portal „Afrigejtnjuz“. „Mi ostajemo posvećeni naređenjima koja su nam izdata pre ponoći i čekamo nove instrukcije“, istakao je on.

  Kasnije je televizija „Al Džazira“, pozivajući se na vojne izvore Vlade nacionalnog sporazuma, saopštila da je Vlada optužila Haftarove snage za kršenje primirja u Tripoliju.

  Libijska nacionalna armija pod komandom maršala Halife Haftara objavila je ranije da je saglasna da prekine borbena dejstva. Kako je istakao portparol armije general Ahmed el Mismari, „glavna komanda oružanih snaga objavljuje prekid vatre u zapadnom regionu od ponoći 12. januara“. On je zahtevao da se suprotna strana „pridržava primirja od naznačenog vremena“, obećavajući da će u slučaju njegovog kršenja dati „težak odgovor“.

  Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Istanbulu 8. januara, pozvali su sve strane libijskog sukoba na prekid borbenih dejstava od ponoći 12. januara.

  Haftar je pozdravio ovu inicijativu, ali je obećao da će nastaviti ofanzivu na Tripoli, koju njegove snage vode od aprila prošle godine.

  Sa druge strane, predsednik međunarodno priznate Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž takođe je pozdravio inicijativu o primirju, ali ju je povezao sa povlačenjem jedinica LNA.

  Kriza u Libiji

  Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

  Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2020. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

  Tema:
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  Tagovi:
  primirje, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga