06:11 03 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 950
  Pratite nas

  Iranska narodna milicija „Basidž“ organizovala je masovne demonstracije kod ambasade Velike Britanije u Teheranu, piše arapski list „Ašark al Avsat“.

  Prema postojećim informacijama — učesnici protesta zahtevaju hitno zatvaranje britanske ambasade u prestonici Irana. Članovi „Basidža“, koji uzvikuju parole, zahtevaju prekid mešanja Velike Britanije u unutrašnje stvari Islamske republike.

  Narodna policija „Basidž“ je polumilitantna organizacija, čiji članovi prate poštovanje zakona i religioznih normi u državi. Oni broje oko 10 miliona ljudi. „Basidž“ ulazi u sastav Korpusa čuvara islamske revolucije (elitne jedinice iranske vojske).

  Iranski ambasador pozvan u MIP Velike Britanije

  U međuvremenu je Ministarstvo inostranih poslova Irana pozvalo Roberta Makera zbog učešća u nezakonitoj akciji kod zgrade Univerziteta „Amira Kabira“ u Teheranu.

  Navodi se da je na sastanku bilo saopšteno Makeru da je „prisustvo službenika inostranih poslova na nezakonitim okupljanjima nespojivo sa njihovim obavezama kao političkih predstavnika njihovih država i u suprotnosti je sa tačkama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima“.

  Iranski MIP očekuje komentare od britanske Vlade.

  Agencija „Tansim“, pozivajući se na informacije izvora, saopštila je juče da je ambasador Velike Britanije u Iranu Robert Maker priveden na nekoliko sati zbog sumnje da je organizovao subotnje proteste u Teheranu i da je učestvovao u njima.

  Tagovi:
  Velika Britanija, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga