10:56 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 320
  Pratite nas

  Komandant Libijske nacionalne armije (LNA) maršal Halifa Haftar stigao je u nedelju Moskvu, gde će se održati njegovi pregovori sa premijerom Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajezom Saradžom, izjavio je izvor Sputnjika.

  Prema njegovim rečima, Saradž će stići u Moskvu u ponedeljak.

  Kasnije je izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije saopštio da će Saradž i Haftar održati pregovore u Moskvi uz učešće predstavnika Rusije i Turske.

  Inicijativa o primirju

  Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, pozvali su na sastanku u Istanbulu 8. januara sve strane libijskog sukoba na prekid borbenih dejstava od ponoći 12. januara.

  Haftar je pozdravio ovu inicijativu, ali je obećao da će nastaviti ofanzivu na Tripoli, koju njegove snage vode od aprila prošle godine.

  Sa druge strane, predsednik međunarodno priznate Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž takođe je pozdravio inicijativu o primirju, ali ju je povezao sa povlačenjem jedinica LNA.

  U nedelju uveče su LNA i Vlada nacionalnog sporazuma objavili o prekidu borbenih dejstava od ponoći po lokalnom vremenu. Svaka strana je obećala da će odgovoriti na svako narušavanje primirja.

  Kriza u Libiji

  Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

  Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2020. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

  Tagovi:
  pregovori, Rusija, Halifa Haftar, Fajez Saradž, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga