00:28 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Zvaničnici Filipina naredili su totalnu evakuaciju skoro pola miliona ljudi u blizini glavnog grada Manile, nakon što je vulkan Tal počeo da izbacuje lavu.

  Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju podigao je nivo uzbune na četiri, od mogućih pet, što znači da bi se erupcija mogla dogoditi u narednim satima ili danima. Vulkan je jutros izbacio pepeo do 14 kilometara uvis, uz tutnjavu i podrhtavanje tla.

  ​Vulkan Tal se nalazi 60 kilometara južno od glavnog grada Manile na ostrvu Luzon i jedan je od najaktivnijih u toj zemlji. Fotografije sa lica mesta pokazuju potoke lave koji počinju da izlaze iz kratera, dok je nebo i dalje crno zbog pepela i pare.

  U regionu gde se nalazi vulkan živi oko 450.000 ljudi, a zbog poslednjih aktivnosti evakuisano je 8.000 stanovnika koji su smešteni u najmanje 38 centara za evakuaciju.

  ​Zbog aktivnosti vulkana zatvoren je međunarodni aerodrom u Manili, a obustavljena je i berza. Kabinet predsednika Rodriga Dutertea obustavio je rad vlade, ali i svih škola u Manili.

  Vulkan Tal spada u kompleksne vulkane, što znači da nema jedan otvor ili konus, već nekoliko tačaka erupcije koji su se tokom vremena menjali. U Institutu ovaj vulkan smatraju i opasnim, jer ima „vulkan unutar vulkana“.

  U prethodnih 500 godina Tal je eruptirao više od 30 puta na različite načine, poslednji put 1977. godine, dok je prilikom erupcije 1911. godine stradalo 1.500 osoba.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga