22:23 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 281
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je Haftar pozitivno prihvatio konačnu odluku sastanka o Libiji u Moskvi, ali je rekao da su mu potrebna dva dana kako bi o odluci porazgovarao sa liderima plemena koja podržavaju Libijsku nacionalnu armiju.

  „Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar pozitivno je ocenio konačnu odluku sastanka u Moskvi, ali je pre potpisivanja tražio dva dana kako bi porazgovarao o dokumentu sa liderima plemena koja podržavaju Libijsku nacionalnu armiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Takođe se navodi da je glavni rezultat pregovora u Moskvi postizanje sporazuma sukobljenih strana o prekidu vojnih dejstava na neodređeno vreme, što stvara povoljniju atmosferu za održavanje konferencije o Libiji u Berlinu.

  U Moskvi su u ponedeljak održani međulibijski pregovori u kojima su učestvovali predstavnici Rusije i Turske. Libijski izvor upoznat sa situacijom saopštio je da je Haftar napustio Moskvu, a da prethodno nije potpisao sporazum o primirju sa Vladom u Tripoliju Fajeza Saradža. Ministar spoljnih poslova Vlade Libije Muhamed el Taher Sijala izjavio je za Sputnjik da je delegacija Vlade nacionalnog sporazuma potpisala sporazum, nakon čega je otišla u Istanbul.

  Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da je konačni dokument na pregovorima u Moskvi potpisalo nekoliko sukobljenih libijskih strana, ali da je Haftar zatražio još vremena za donošenje konačne odluke.

  Tagovi:
  Pregovori, Tripoli, libija, Haftar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga