21:36 03 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1185
  Pratite nas

  Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da ne treba kriviti samo jednu određenu osobu za to što je Iran oborio ukrajinski putnički avion iznad Teherana.

  „Zahvaljujući mom poznavanju protivvazdušne odbrane, smatram da ne treba kriviti jednu osobu. To nije samo onaj ko je pritisnuo dugme, već verovatno postoje i druge osobe, i želim da se to pitanje razjasni ljudima“, navodi se u Rohanijevom saopštenju, koje je objavljeno na sajtu predsednika.

  Rohani je istakao da će „vlasti nastaviti da ulažu sve svoje napore dok se ne istraže svi aspekti nesreće i dok se ne uvere da su kažnjeni svi koji su umešani, kako bi mogli da garantuju ljudima da se tako nešto neće ponoviti“.

  Avion „Međunarodnih aviolinija Ukrajine“, koji je iz Teherana leteo za Kijev, srušio se ubrzo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu 8. januara ujutru. Poginuli su svi putnici i članovi posade, ukupno 176 ljudi: 167 putnika iz Irana, Ukrajine, Kanade, Nemačke, Švedske i Avganistana, i devet članova posade.

  U subotu 11. januara iranska vojska saopštila da je ukrajinski „boing“ oboren slučajno, a da je kriv ljudski faktor: avion je proleteo blizu vojnog objekta Irana i pogrešno je viđen kao „neprijateljska meta“ — krstareća raketa. Iran je napomenuo da je očekivao napad Sjedinjenih Američkih Država, zbog čega su sistemi za protivvazdušnu odbranu zemlje bili u punoj borbenoj gotovosti.

  Tagovi:
  boing, Iran, Rohani
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga