03:31 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11095
  Pratite nas

  Švedske oružane snage slale su lažnog oficira, čija je vojna karijera sada pod istragom, u sedište NATO-a u Belgiji. Lažni oficir bio je i na Kosovu.

  Šveđanin, čiji identitet nije otkriven, lagao je da je završio vojnu školu 1999. godine, a zapravo je nikada nije pohađao. On je falsifikovao diplomu koristeći potpis nepostojećeg generala.

  „Naravno, nije dobro što se ovo dogodilo. Moramo slati prave oficire na ove pozicije i osigurati da imamo pravo znanje o osoblju“, izjavio je vojni istražitelj.

  Lažni oficir služio je kao kapetan na Kosovu i major u Avganistanu, gde je bio zadužen za sigurnost informacija. Za to je morao da ima posebno obrazovanje, koje on nije posedovao.

  On je 2013. dodeljen NATO-u. Prevara nije otkrivena sve do 2018, a otkrila ju je Obalska straža, u kojoj je lažni oficir zauzimao visok položaj i imao pristup poverljivim informacijama.

  Obalska straža tvrdila je da ga je smenila sa posla i upozorila oružane snage u decembru 2018. godine, nakon otkrića da je lagao. Uprkos činjenici da je vojska upozorena, on je 2019. izabran za švedsku akciju UN u Maliju.

  „Totalno nerazumljivo i veoma zabrinjavajuće za saradnju Švedske i NATO-a“, rekla je En-Sofije Dal, NATO stručnjak.

  Ministar odbrane priznao je da je primio informaciju od ministra pravde o čoveku iz Obalske straže sa „sumnjivom biografijom“.

  Vojni komandant Mikael Biden saznao je za ovaj bezbednosni rizik ranije tokom nedelje i naredio je da se sprovede istraga zašto vojna komanda nije odmah reagovala po primanju izveštaja.

  „Ovakve stvari ne smeju da se dešavaju i sada moramo sve da razjasnimo“, rekao je on, pritom ocenivši situaciju kao „ozbiljnu".

  Švedska, koja je poslednji put ratovala pre 200 godina, u poslednje vreme pojačala je odbrambenu saradnju sa NATO-om i, na bilateralnom nivou, sa Sjedinjenim Američkim Državama.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga