14:46 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 162
  Pratite nas

  Nova ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner otkazala je planirano polaganje zakletve regruta u bivšem koncentracionom logoru u Mauthauzenu, što je isplanirao njen prethodnik Mario Kunasek.

  Kunasek je za 30. april zakazao polaganje zakletve regruta u ozloglašenom logoru, ali je ta njegova odluka izazvala burnu diskusiju u austrijskoj javnosti, iako je tu ideju obrazložio rečima da bi vojnici zbog simbolike trebalo da polože zakletvu na mestu na kom su se dogodili stravični zločini, ali da se prethodno upoznaju sa strahotama.

  Naučni savet memorijalnog centra Mauthauzen preporučio je da se polaganje zakletve vojnika ne održi u Mauthauzenu, što je nova ministarka prihvatila, preneo je Tanjug.

  Poslanica Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Sabine Šac rekla je da je problematično da vojnici polažu zakletvu u memorijalnom centru kojim se održava sećanje na zločine.

  Predsednik Komiteta Mauthauzen Vili Mernji istakao je da je želja bivših interniraca i rodbine žrtava da na obeležavanju godišnjice oslobađanja logora ne učestvuje vojska.

  Tagovi:
  zakletva, regruti, koncentracioni logor, Mathauzen
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga