03:30 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  181
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mac je izjavio da je komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar spreman da se pridržava prekida vatre u Libiji.

  „Haftar je obećao da će se pridržavati primirja, bez obzira na to što nije potpisao sporazum u Moskvi početkom nedelje“, izjavio je Mas posle tročasovnog sastanka sa Haftarom u Bengaziju.

  Nemačka je u utorak objavila zvanično obaveštenje o konferenciji za rešenje situacije u Libiji, koja će biti održana 19. januara u Berlinu. Konferenciji će prisustvovati predstavnici Rusije, Amerike, Turske, Egipta, EU, UN i drugih zemalja. Predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije (LNA) Halifa Haftar takođe su pozvani na događaj.

  U nedavnim pregovorima u ruskoj prestonici učestvovali su predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije general Halifa Haftar, a pre toga održani su i rusko-turski pregovori u formatu „2+2“ (ministri spoljnih poslova i odbrane), posvećeni rešavanju situacije u Libiji. General Haftar napustio je pregovore bez potpisivanja sporazuma o primirju sa Vladom u Tripoliju Fajeza Saradža. Ministar spoljnih poslova Vlade Libije Muhamed el Taher Sijala izjavio je za Sputnjik da je delegacija Vlade nacionalnog sporazuma potpisala sporazum, nakon čega je otišla u Istanbul.

  Tagovi:
  Libija, primirje, Hajko Mas, Halifa Haftar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga