16:03 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1920
  Pratite nas

  U američkom Senatu je počelo suđenje u procesu opoziva predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa. Senat je usvojio pravila postupka za opoziv predsednika.

  Američki Senat je posle 13 sati debate usvojio pravila o vođenju postupka za opoziv predsednika SAD Donalda Trampa, uključujući odlaganje debate o pozivanju svedoka sve do sredine suđenja.

  Sa 53 glasa za i 47 protiv Senat je usvojio plan suđenja koji omogućuje senatorima tužiocima da započnu slučaj kasnije danas.

  Američki Senat, u kome većinu imaju republikanci, odbacio je prethodno tri pokušaja demokrata koje su nastojale da obavežu Belu kuću na dostavu dokumenta u vezi sa isplatom vojne pomoći Ukrajini.

  Tu odluku je Senat doneo tokom prvog dana suđenja u procesu opoziva predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa, koji je obeležila rasprava o pravilima koji su formulisani u rezoluciji, a čiji je predlagač Mič Mekonel, lider većinskih republikanaca u Senatu.

  Pogled na zgradu američkog Senata u Vašingtonu
  © REUTERS / Tom Brenner
  Pogled na zgradu američkog Senata u Vašingtonu

  Obratili su se i Pet Sipiloni, zastupnik američkog predsednika i Adam Šif, jedan od demokrata koji zastupa Predstavnički dom, u kom je Donald Tramp opozvan.

  Pet Sipiloni je rekao da zastupnici predsednika Trampa podržavaju rezoluciju senatora Mekonela, koja, smatraju, može omogućiti pošteno suđenje.

  „Rezolucija je zasnovana na dokumentu korišćenom u procesu vođenom u slučaju bivšeg predsednika Klintona. Stranama je omogućeno da otvoreno iznesu stavove. Verujemo da ćete, kada budete čuli naše prezentacije, biti sigurni da predsednik nije uradio ništa pogrešno. Slučaj ne postoji“, rekao je Sipiloni.

  Adam Šif, predstavnik demokrata u suđenju u procesu opoziva, rekao je da u ime Predstavničkog doma izražava protivljenje predloženoj rezoluciji, ističući da su demokrate iznele najozbiljnije optužbe protiv predsednika.

  „Naveli smo da je vršio pritisak tako što je uslovljavao susret sa ukrajinskim predsednikom, koji je taj susret žarko želeo, tražeći protivuslugu za ličnu političku korist. Takođe, zaustavio je pomoć od 400 miliona dolara Ukrajini. Optužen je za opstruisanje Kongresa. Ako predsednik može da utiče na istragu, onda se stavlja iznad zakona. Ne može biti osuđen niti opozvan. To ga čini monarhom, što je protivno sistemu koji nastojimo da održimo“, rekao je Šif.

  Vladimir Zelenski
  © Sputnik / Aleksey Nikolskyi
  Vladimir Zelenski

  Prema njegovim rečima, odluka da li će biti poštenog suđenja, biće najvažnija koja će prvog dana procesa biti doneta u Senatu.

  Lider demokrata u Senatu Čak Šumer uložio je amandman kojim traži od Senata da Beloj kući uputi obavezujući poziv da dostavi dokumenta u vezi sa isplatom vojne pomoći Ukrajini i o tom amandmanu će danas glasati.

  Advokati američkog predsednika tvrde da je proces opoziva Donalda Trampa „opasno narušavanje Ustava“ i ističu da nije vršio navodi pritisak na Ukrajinu kako bi stekao političku korist za sebe.

  Da bi Tramp bio smenjen, potrebno je da ga osude dve trećine senatora, što je u ovom slučaju malo verovatno.

  Predstavnički dom, u kom su demokrate u većini, opozvao je Donalda Trampa po dva osnova: da je iskoristio položaj kako bi izvršio pritisak na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da istraži Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD koji važi za jednog od njegovih ozbiljnijih protivkandidata na novembarskim izborima, dok su drugi osnov navodne opstrukcije Kongresa u istrazi koju je sprovelo to telo.

  U trenutku početka opoziva američki predsednik se nalazi na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

  Ovo je četvrti slučaj u američkoj istoriji da se predsednik države suočava sa mogućim razrešenjem.

  Tagovi:
  impičment, suđenje, američki Senat, Donald Tramp
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga