08:44 28 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 612
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Holokaust zajednička tragedija Rusije i Izraela, istakavši da je 40 odsto stradalih Jevreja bilo iz Sovjetskog Saveza.

  „Kada je reč o tragediji Holokausta, 40 odsto stradalih Jevreja su Jevreji iz Sovjetskog Saveza“, izjavio je Putin tokom sastanka sa predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom.

  On je dodao da je to zajednička tragedija dveju zemalja, u punom smislu te reči.

  Ruski lider je naglasio da se antisemitizam završava Aušvicom.

  „Sada ste rekli da se ne zna gde završava antisemitizam. Nažalost, ja znam — završava se Aušvicom. Zbog toga moramo biti veoma oprezni kako ne bismo dopustili bilo šta slično u budućnosti, i kako bi se suprotstavili bilo kakvim manifestacijama ksenofobije i antisemitizma, bez obzira na to odakle dolaze“, rekao je Putin.

  On je istakao da Crvena armija nije samo oslobodila Aušvic, nego je dala i presudan doprinos u borbi protiv nacizma.

  „I sovjetski narod, ruski narod je mnogo stradao tokom tog rata“, naglasio je Putin.

  Ruski lider je zahvalio predsedniku Izraela na pozivu i istakao da Rusija primećuje napore rukovodstva Izraela da sačuva sećanje na tragične događaje iz Drugog svetskog rata.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Izrael kako bi prisustvovao forumu „Čuvamo sećanje na Holokaust, borimo se protiv antisemitizma“, kao i otkrivanju spomenika herojima opkoljenog Lenjingrada u Jerusalimu.

  Tagovi:
  Jerusalim, holokaust, aušvic, Izrael, putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga