06:35 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21072
  Pratite nas

  Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je tokom ceremonije otkrivanja spomenika žrtvama blokade Lenjingrada u Jerusalimu rekao da će Izrael uvek pamtiti da su upravo sovjetski vojnici oslobodili Aušvic.

  „Uvek ćemo pamtiti da su vojnici Crvene armije otvorili vrata Aušvica“, rekao je premijer Izraela na ceremoniji kojoj je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

  Netanijahu je takođe istakao da će otkriveni spomenik biti večni podsetnik na junaštvo stanovnika opkoljenog Lenjingrada.

  „Podvig stanovnika Lenjingrada je primer junaštva. Ova statua govori univerzalnim jezikom, jezikom ljubavi prema otadžbini, jezikom žrtvovanja, uporne borbe i pobede. Pobeda ne smanjuje nivo tragedije, jer je samo u Lenjingradu stradalo skoro milion ljudi. Žrtva bivšeg Sovjetskog Saveza i Crvene armije zbog te pobede bila je ogromna. Ožiljci nisu nestali“, naglasio je premijer.

  Putin i Netanijahu su presekli vrpcu, pa je spomenik i zvanično otkriven.

  Izraelski premijer je naglasio da je sastanak sa ruskim predsednikom odlično prošao.

  Spomenik je posvećen junačkom podvigu branitelja i stanovnika opkoljenog Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata. U njegovom postolju nalazi se kapsula sa zemljom Memorijalnog groblja Piskarjovsko. Spomenik su zajednički projektovale peterburške i izraelske arhitekte. Njegova instalacija je zajednička inicijativa veterana Drugog svetskog rata, preživelih stanovnika opkoljenog Lenjingrada i državljana Rusije koji žive u Izraelu, kao i vlasti Sankt Peterburga.

  Spomenik predstavlja mesinganu statuu na čijem je gornjem delu, simbolizujući plamen sveće, postavljen liveni deo od bronze. Efekat kretanja ovog „plamena“ postiže se zahvaljujući obliku spirale. Štaviše, unutra će biti montirano pozadinsko osvetljenje koje će u mraku osvetljavati siluete ljudi urezane u kalup.

  Tagovi:
  Lenjingrad, Izrael, Benjamin Netanijahu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga