21:56 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 727
  Pratite nas

  Između ruskih i američkih vojnika u Siriji nije se dogodilo „ništa ozbiljno ili opasno“, izjavio je specijalni predstavnik SAD Džejms Džefri, komentarišući navode turskih i američkih medija o tome da su američki vojnici blokirali ruski konvoj u blizini grada Rmelana.

  Govoreći o incidentu, Džefri je naveo da se ruske i američke snage nalaze veoma blizu jedne drugima na severoistoku Sirije, na osnovu ranije postignutog dogovora Moskve i Ankare.

  Prema njegovim rečima — u toj oblasti nema „detaljnih pravila za sprečavanje sukoba na kopnu i nisu utvrđene linije koje ljudi ne smeju da prelaze bez dozvole“.

  „Tamo prolazi mnogo patrola. Manji broj tih patrola je doveo do neznatnih incidenata. Ništa ozbiljno, ništa opasno. Sve je rešeno vojnim kanalima“, rekao je specijalni predstavnik Stejt departmenta SAD.

  Diplomata je, takođe, podsetio da postoji mehanizam za sprečavanje incidenata između Rusije i SAD, koji je na snazi već nekoliko godina.

  „On, pre svega, obuhvata operacije u vazduhu. Bilo je problema na kopnu u Manbidžu, pre oko 14 meseci, nakon što su Rusi napredovali ka jugoistoku. Nije sve rešavano vojnim kanalima“, izjavio je Džefri.

  On je, takođe, naglasio da Rusija i SAD naglašavaju važnost funkcionisanja takvog mehanizma.

  Tagovi:
  Stejt department, incident, ruska vojska u Siriji, američka vojska, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga