12:13 27 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 492
  Pratite nas

  Kina podržava predlog predsednika Rusije Vladimira Putina o održavanju sastanka lidera pet država-stalnih članica Saveta bezbednosti UN koje imaju pravo veta, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuning.

  Kina podržava predlog Rusije o održavanju samita pet država-članica SB UN i spremna je da sa ruskom stranom kontaktira i usaglašava ovo pitanje sa ostalim stalnim članicama Saveta bezbednosti“, navodi se u saopštenju diplomate koje je objavljeno na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

  Ona je podsetila na ulogu i odgovornost SB UN u osiguranju mira i stabilnosti, naglasivši da u ovom trenutku međunarodnu situaciju karakterišu porast faktora nestabilnosti i neodređenosti, multilateralizam i uloga UN se suočava sa ozbiljnim izazovima.

  „Ove godine se obeležava 75. godišnjica pobede u svetkom antifašističkom ratu i formiranje organizacije Ujedinjenih nacija. Jačanje kontakata i saradnja pet stalnih država-članica Saveta bezbednosti imaju ogroman značaj za podržavanje multilateralizma i posleratnog svetskog poretka, održavanje autoriteta UN i njenog Saveta bezbednosti, održavanje međunarodnog i regionalnog mira i stabilnosti“, izjavila je Hua Čuning.

  Ruski predsednik je juče na forumu „Čuvamo sećanje na Holokaust, borimo se protiv antisemitizma“ u Jerusalimu predložio da se održi sastanak pet stalnih članica SB UN.

  Tagovi:
  UN, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga