16:38 07 April 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  51718
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države rizikuju da izgube u mogućem vojnom sukobu u Evroaziji zbog stanja transportne flote, smatra novinar „Forbsa“ Loren Tompson.

  Tompson potkrepljuje svoje mišljenje činjenicama da bi Amerika u slučaju sukoba ratovala daleko od svojih obala, zbog čega bi na front morala da prebacuje vojsku, tehniku i naoružanje, što je veoma težak logistički zadatak, piše novinar.

  Kako ističe, nije moguće prebacivati vojsku i opremu vazdušnim transportom zbog težine tereta. U tom slučaju, Amerika bi 90 odsto svih sredstava morala da doprema morem.

  Međutim, Tompson napominje da su svi transportni brodovi SAD ozbiljno zastareli, a za izvršavanje zadataka je spremno svega 40 odsto brodova.

  Komanda Američke ratne mornarice pokušava da popravi situaciju razmeštanjem Ro-Ro brodova (brod za prevoz tereta i putnika sa točkovima) sa opremom odmah pored „potencijalnih oblasti ratnih dejstava“.

  U slučaju rata, Ratna mornarica SAD imaće dozvolu da koristi civilne brodove. Međutim, ni na taj način Amerika neće rešiti problem sa snabdevanjem vojske, smatra Tompson.

  Prema njegovom mišljenju, „najspremnije kopnene snage na svetu“ mogu kasno stupiti u konflikt ili izgubiti sposobnost efikasne borbe zbog nedostatka morskog transporta.

  Američki novinar je uveren da „neprijatelji Amerike“ odlično znaju za tu njenu slabost.

  „Još gore je što je Rusija počela aktivno da održava vojne vežbe podmorničke flote u Atlantskom okeanu, što ukazuje na to da u slučaju sukoba Istoka i Zapada ne bi svi transportni brodovi stigli do cilja“, ističe novinar.

  Zbog svega navedenog, Amerika rizikuje da izgubi u mogućem ratu u Evroaziji, zaključuje Tompson.

  On je istovremeno apelovao na američki Kongres da što pre započne sa modernizacijom postojećih transportnih brodova i kupovinom novih. U suprotnom, Amerika neće biti spremna za „vanredne situacije do kojih će neminovno doći u najbližoj budućnosti“, upozorava Tompson.

  Tagovi:
  evroazija, rat, vojska, Brod, amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga