01:30 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2145
  Pratite nas

  „Bpifrans“, francuska državna investiciona banka, prikupila je milijarde evra od privatnih i institucionalnih investitora za novi fond koji će pomoći zemlji da utiče na kapital u strateškim domaćim kompanijama.

  Među prvim ulagačima u novi „Silverlejk“ fond su stabilizacioni fondovi, francuske osiguravajuće kompanije, velike kompanije i bogate porodice, prenosi „Indeks“.

  „Cilj je da se na kraju prikupi nešto više od 10 milijardi evra, kada se prikupljanje kapitala završi“, izjavio je novinarima šef Francuske državne banke Nikolas Dufourk.

  Učešće u kompanijama kao što je proizvođač automobila „PSA“

  „Bližimo se kraju prvog kruga (prikupljanja novca), koji bi trebao da donese nekoliko milijardi“, dodao je Dufourk, ne želeći da imenuje prve investitore.

  Bogatstvo
  © CC0 / piksabej
  U narednih 10 godina planirano je oko 15 investicija

  Novi fond će finansijski „podebljati“ „Bpifrans“, koji trenutno upravlja državnim kapitalnim portfeljem kompanija u ukupnoj vrednosti od 15 milijardi evra.

  Portfelj uključuje uloge u kompanijama kao što su proizvođač automobila „PSA“, proizvođač čipova „STMikroelektroniks“, telekomunikaciona kompanija „Orindž“ i proizvođač automobilskih delova „Valeo“.

  Dufourk: Francuska nema penzijske fondove, pa uskačemo

  „Silverlejk“ će banci pružiti spoljni kapital, u cilju stabilizacije vlasničke strukture domaćih kompanija, u slučaju da investitori pokušaju da utiču na odluke menadžmenta Uprave. „Bpifrans“ bi takođe mogla da ga koristi da stabilizuje kompanije u slučaju problema ili da investira u dugoročne tranzicije akcionara.

  „Francuska nema penzijske fondove, pa smo uskočili“, ističe Dufourk.

  U narednih 10 godina planirano je oko 15 investicija, a investitorima u „Silverlejku“ će takođe biti isplaćene dividende.

  Stvaranje novog fonda najaviće u narednim nedeljama ministar finansija Bruno Le Mer.

  Tagovi:
  investicije, kapital, kompanija, kompanije, evri, evro
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga