20:26 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 82
  Pratite nas

  Rusija želi novi trgovinski sporazum s Velikom Britanijom posle izlaska te zemlje iz Evropske unije, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

  „Želeli bismo da postignemo novi sveobuhvatni trgovinski sporazum, ali to je, verovatno, još veoma daleko“, izjavio je Kelin na konferenciji za novinare.

  Prema njegovim rečima, Rusija i Velika Britanija moraju da zaključe sporazume u oblasti vazduhoplovstva, saobraćaja i trgovine fisilnim materijalima.

  „U principu, već smo napravili popis onoga što bismo mogli da uradimo s Velikom Britanijom, ali istovremeno vlada potpuna tišina britanske strane, jer je ona zauzeta hitnijim pitanjima“, istakao je ambasador.

  Ruski ambasador u Londonu istovremeno nije isključio mogućnost zaključivanja sporazuma o zoni slobodne trgovine s Velikom Britanijom, ukoliko to želi britanska strana.

  „Radićemo i uvek ćemo biti spremni da zaključimo sporazume koji su nam potrebni, ali ovo, verovatno, trenutno neće biti prioritet, otići će u drugi plan. Iako naši ekonomisti i neki od biznismena prilično hrabro govore o prelasku u zonu slobodne trgovine, što u suštini nije hipotetička stvar, već je sasvim moguće, za to je potrebno da London iskaže veoma odvažan, novi stav“, zaključio je Andrej Kelin.

  Ujedinjeno Kraljevstvo će večeras u 23.00 časa (dva sata posle ponoći prvog februara po moskovskom vremenu) napustiti Evropsku uniju. Prelazni period će trajati do decembra ove godine, a strane će taj period iskoristiti za pregovore o budućim odnosima.

  Prema uslovima „bregzita“ koji su obe strane potvrdile, prelazni period moći će da bude produžen jednom, najduže na dve godine.

  Velika Britanija će morati da podnese odgovarajući zahtev do prvog jula tekuće godine. U tom slučaju, ona će biti u obavezi da nastavi da plaća doprinose u budžet Evropsku uniju, čemu se britanski premijer Boris Džonson kategorički protivi.

  Tagovi:
  slobodna trgovinska zona, slobodna trgovina, izlazak iz EU, Andrej Kelin, london, ruski ambasador, trgovinski sporazum, Boris Džonson
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga