11:06 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 410
  Pratite nas

  Predsednik Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov ocenio je da su poslednji događaji u zoni deeskalacije u Idlibu ozbiljan test stabilnosti rusko-turskih dogovora o Siriji.

  „Novinare zanimaju dešavanja u sirijskom Idlibu. Odmah ću priznati da potpune slike o svemu što se dešava u toj ključnoj oblasti u Siriji za sada nema. Procene zvuče prilično protivrečno. Prema tome, jedino što se sa sigurnošću može reći jeste da je u toku ozbiljan test stabilnosti postojećih rusko-turskih dogovora o zonama deeskalacije i zajedničkom patroliranju na severu Sirije“, izjavio je Kosačov.

  Ruski senator je istakao da Ankara u poslednje vreme oštro krši dogovor o svom vojnom prisustvu u zoni deeskalacije u Idlibu, kako bi sprečila dalje napredovanje sirijske vojske.

  „Zbog toga se čuju upozorenja i na račun Rusije. Kako bi se razumela cela slika, treba se prisetiti i da je naš Centar (za pomirenje neprijateljskih strana u Siriji) dobio informacije o provokacijama koje se spremaju u ovoj oblasti, uz korišćenje otrovnih supstanci i učešće ’Belih šlemova‘ i podršku terorista Hajat Tahrir el Šama. U takvim okolnostima je nemoguće isključiti pokušaj neke treće strane da se situacija veštački uzdrma, između ostalog i radi zaoštravanja konflikta između sirijske i turske strane“, dodao je on.

  Senator je takođe istakao značaj komunikacije između ruskih i turskih vojnika „radi sprečavanja eventualnih budućih incidenata, koji bi mogli da dovedu u pitanje važne dogovore koji su postignuti u jesen prošle godine“.

  „Veoma su važni i kontakti na nivou ministarstava spoljnih poslova, koji su takođe u toku. Odgovornost za očuvanje dogovora je, kao i ranije, na predsednicima dveju država. Oni će, uveren sam, nadalje raditi usaglašeno, odgovorno, uspešno i bez emocija. Drugačija alternativa, ako se ne pridaje pažnja manevrima trećih strana kojima se odvlači pažnja, jednostavno ne postoji“, zaključio je Kosačov.

  Ankara je 3. februara saopštila da su osmorica turskih vojnika poginula prilikom napada sirijskih vladinih snaga u Idlibu. Ruski centar za pomirenje neprijateljskih strana u Siriji objavio je da turska vojska nije obavestila Rusiju o premeštanjima u zoni deeskalacije u Idlibu, tokom kojih su upali u vatru sirijskih vladinih snaga.

  Tagovi:
  Centar za pomirenje neprijateljskih strana u Siriji, Turska, Ankara, Sirija, Idlib, Konstantin Kosačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga