15:34 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  145
  Pratite nas

  Američki predsednik Donald Tramp tražio je od Kongresa da obezbedi potpuno finansiranje programa NASA „Artemis“, koji treba da položi temelj za let na Mars. On je istakao da treba učiniti sve kako bi Amerika postala prva na „crvenoj planeti“.

  Šef Bele kuće je u toku tradicionalnog obraćanja naciji „O položaju u zemlji“ 4. februara istakao da su Sjedinjene Američke Države uvek tragale za novim granicama, a da je to sada postao svemir.

  „Molim Kongres da obezbedi potpuno finansiranje programa ’Artemis‘. Na taj način ćemo učiniti sve što je u našoj moći, kako bi drugi muškarac i prva žena na Mesecu bili američki astronauti, a takođe će nam taj program poslužiti da Amerika postane prva zemlja koja će ostaviti svoju zastavu na Marsu“, izjavio je američki lider.

  Samoportret NASA-inog rovera Kjurioziti na Marsu
  © Foto : NASA
  Samoportret NASA-inog rovera "Kjurioziti" na Marsu

  Administracija Donalda Trampa je u martu 2019. godine tražila od agencije NASA da pošalje astronaute na Mesec do 2024. godine.

  Direktor svemirske agencije Džejms Brajdenstajn je nekoliko meseci kasnije objavio da će, analogno misiji „Apolon“, na kojoj su radili američki stručnjaci šezdesetih godina, nova misija dobiti ime „Artemis“ („Artemida“).

  „Danas nam se otvara mogućnost da, kao i šezdesetih godina, napravimo ’gigantski skok‘ za celo čovečanstvo“, izjavio je Džejms Brajdenstajn.

  NASA trenutno raspolaže budžetom od 600 miliona, koji je namenjen programu sletanja ljudi na Mesec. Meću potencijalnim partnerima projekta je 14 privatnih kompanija, uključujući „Spejs iks“ i „Blu oridžin“.

  Američka svemirska agencija priprema let „prve žene i drugog muškarca“ na Mesec, a zatim i prve ljudske posade na Mars u okviru programa „Artemis“.

  Tagovi:
  astronaut, čovečanstvo, Kongres, misija, Donald Tramp, američka zastava, zastava, let na Mesec, Mars, program, NASA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga