08:16 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3122
  Pratite nas

  Bregzit je prilika da se rusko-britanski odnosi ponovo razmotre, i da se izađe iz okvira dosadašnjih tema, tako da će dve strane imati mnogo posla, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

  „Moskva je spremna da zaključi sporazume sa Britanijom nakon njenog napuštanja Evropske unije, i to je objektivna realnost. Bez pravne baze je nemoguće održati odnose“, naglasio je Gruško.

  Diplomata je dodao da Bregzit predstavlja novu etapu u rusko-britanskim odnosima, koji se ne mogu razvijati u uslovima pravnog vakuuma i nedefinisanosti, te da će to pitanje pre ili kasnije morati da se reši pregovorima.

  Proslava bregzita u Londonu
  © REUTERS / SIMON DAWSON
  Proslava bregzita u Londonu

  Velika Britanija je 31. januara ove godine u 23 časa napustila Evropsku uniju, okončavši time proces koji je trajao tri i po godine. Nakon Bregzita počinje prelazni period, u toku koga Londonu predstoje dogovori sa drugim državama o formama saradnje u svim oblastima. Odnosi Moskve i Londona su se pogoršali u poslednjih nekoliko godina zbog „slučaja Skripalj“.

  U engleskom gradu Solsberiju su 04. marta 2018. godine, prema tvrdnjama britanskih vlasti, otrovani bivši oficir Glavne obaveštajne uprave (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, što je dovelo do velikog međunarodnog skandala.

  London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umešana i Rusija, što Moskva kategorički poriče. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u maju 2018. godine izjavio da se pitanje Skripalja poteže bez bilo kakvih dokaza o krivici Rusije. Britanska strana nije dostavila nikakve dokumente o istrazi i nije dozvolila medijima da kontaktiraju sa Skripaljem.

  Tagovi:
  Bregzit
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga