09:19 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1222
  Pratite nas

  Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da namerava da zaključi mirovni sporazum s Rusijom i time zauvek reši problem Kurilskih ostrva.

  „Pre svega je važno da se učvrste odnosi poverenja i prijateljstva japanskog i ruskog naroda, da bi četiri ostrva (Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj) postala ostrva prijateljstva“, izjavio je premijer na Kongresu za povratak severnih teritorija.

  Japanski premijer je ponovo rekao da je nenormalna činjenica da ne postoji mirovni sporazum Rusije i Japana i podsetio da ona traje 74 godine. Pored toga, napomenuo je da već tri godine Japanci mogu doći na ostrva da posete grobove svojih predaka, kao i da napreduju u zajedničkim ekonomskim aktivnostima.

  „Prošle godine su ostvareni pilot-projekti za turizam i reciklažu otpada. Nameravam da, slušajući mišljenja bivših stanovnika ostrva, nastavim takve delatnosti tako da one ne narušavaju pravni položaj obe zemlje“, rekao je Abe.

  Ministar spoljnih poslova Motegi Tosimicu je izjavio da Japan hoće da proširi zajedničku ekonomsku delatnost na „severnim ostrvima“.

  Kongres se održava svake godine 7. februara na Dan severnih teritorija – godišnjicu potpisivanja Traktata o trgovini i granicama iz 1855. godine, kada su Tokio napustila ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, čija vraćanja Japan zahteva od Rusije u posleratnom periodu.

  Kurilska ostrva - ostrvo Iturup
  © Sputnik / Aleksander Polyakov

  Spor zbog Kurilskih ostrva

  Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan.

  Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomaj i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije dotaknuta.

  Kasniji pregovori nisu ničim rezultirali i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan. Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.

  Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvanični stav bio zahtev za vraćanjem ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan i Habomai i tek nakon toga – zaključivanje mirovnog sporazuma.

  Tagovi:
  Kurilska ostrva, poboljšanje odnosa, odnosi s Rusijom, mirovni sporazum, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga