11:33 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  12141
  Pratite nas

  Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja primetio je obrazac — vanredni sastanci Saveta bezbednosti UN o Siriji održavaju se upravo onda kada teroristima preti opasnost.

  U četvrtak je, na zahtev Amerike, Francuske i Velike Britanije, u Savetu bezbednosti UN održana rasprava o situaciji na severozapadu Sirije.

  „Vanredni sastanci već imaju prepoznatljiv rukopis. Oni se održavaju pod neobičnim sticajima okolnosti, i to upravo onda kada se teroristi u Siriji nađu pod pretnjom, a kada sirijska Vlada uspostavlja kontrolu nad svojom nacionalnom teritorijom“, izjavio je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN.

  On je podsetio da je Savet bezbednosti taj koji je određene oružane formacije proglasio terorističkim i da je reč o suverenoj teritoriji Sirije i militantima sa kojima je borba „pravo i obaveza vlade bilo koje zemlje“.

  Za vreme sastanka brojni zapadni predstavnici su ponovo optužili sirijske vlasti, a takođe i Rusiju, za neobazrivo biranje meta prilikom napada, imajući u vidu civilnu infrastrukturu i stanovništvo Idliba. Nebenzja je prigovorio na tu izjavu, rekavši da su ruske vojne akcije u Idlibu proporcionalne i selektivne.

  Evakuacija civila iz istočnog Alepa.
  © REUTERS / Abdalrhman Ismail
  Evakuacija civila iz istočnog Alepa.

  Stalni predstavnik Rusije je takođe ocenio da podaci Damaska o stradanjima Sirijaca ne zanimaju neke članove Saveta bezbednosti.

  „Za neke od naših kolega, to su, očigledno, ’pogrešni‘ Sirijci“, rekao je on.

  Vasilij Nebenzja je podsetio da su u decembru 2019. i početkom januara 2020. godine poginula 42 civila. Povređene su pretežno u Alepu 92 osobe, od čega tridesetoro dece. On je rekao da se ukupan broj umrlih i ranjenih civila i sirijskih vojnika diže na stotine.

  „Nedavni slučajevi uništavanja okolne civilne infrastrukture, za koje su zaslužni teroristi, takođe se ignorišu“, dodao je Nebenzja.

  Građanski rat u Siriji traje od 2011. godine. Moskva je 2017. godine objavila o porazu DAEŠ-a u Siriji i Iraku i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije. U nekim delovima zemlje nastavlja se teroristička čistka. U ovom trenutku su u prvom planu političko rešenje, obnova Sirije i povratak izbeglica.

  Tagovi:
  britanija, Daeš, Alep, Idlib, opasnost, Savet bezbednosti UN, un, teroristi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga