21:03 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Teheran će ostati veran Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i nema nameru da napusti Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu, izjavio je iranski amabasador u Rusiji Kazem Džalali na konferenciji za novinare u Međunarodnoj informativnoj agenciji „Rosija sevodnja“ u Rusiji.

  „Što se tiče Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, smatramo se učesnikom ovog Sporazuma, i to podrazumeva postojanje obaveza po ovom Sporazumu. Uvek smo govorili da je ovih pet koraka koje smo preduzeli reverzibilno. Za sada ćemo se i dalje pridržavati Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, Sporazuma o garancijama, kao i Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, iz koga za sada ne nameravamo da se povučemo“, istakao je iranski amabasador.

  Nuklearno naoružanje
  © AP Photo / Charlie Riedel
  Nuklearno naoružanje

  Saradnja sa Rusijom

  U nastavku govora iranski ambasador se osvrnuo i na pitanje saradnje sa Rusijom u oblasti kosmosa, izjavivši da je Iran je odlučan u nameri da se ona nastavi.

  Iran trenutno ulaže velike napore u lansiranje satelita. Kada je reč o jučerašnjem satelitu, prema spoljašnjim karakteristikama, lansiranje nije bilo posebno uspešno. Ali, hteo bih da naglasim da je naša volja mnogo odlučnija i nastavićemo sa ulaganjima u ovom pravcu. Moram da istaknem da sa Rusijom sarađujemo i po kosmičkim pitanjima, konkretno, lansiranja satelita i ta saradnja će se nastaviti“, istakao je on.

  © Depositphotos / Shad.off
  Spiralna galaksija

  Na temu vojne saradnje Irana, Rusije i Kine, iranski diplomata je iskazao stav da će ove tri države nastaviti svoju saradnju u vojnoj sferi, kao i održavanje zajedničkih manevara.

  „Odlučeno je da će se ta saradnja nastaviti, i to je veoma važan događaj. Volja i odlučnost tri države se sastoji u nastavku ove saradnje i u budućnosti“, istakao je ambasador Irana.

  Kritika „dogovora veka“

  Iranski amabasador Džalali je u svom govoru, takođe, izneo i zvanični stav Teherana o sukobu Palestine i Izraela.

  „Teheran smatra da projekti poput ’dogovora veka‘ ne mogu da reše probleme Palestine i predloženi „dogovor“ je, zapravo, neka vrsta prevare i podriva prava Palestinaca“, saopštio je iranski ambasador.

  Dogovor veka infografika LAT.
  © Sputnik /
  Dogovor veka infografika LAT.

  Očuvanje astanskog formata o Siriji

  Tokom konferencije za novinare, neminovan je bio i osvrt na aktuelnu situaciji u Siriji.

  Iranski ambasador je naglasio da je neophodno očuvati „astanski format“ o Siriji.

  „Smatramo da je očuvanje ’astanskog formata‘ veoma važno. Nesuglasice koje se periodično pojavljuju je potrebno regulisati i otkloniti u okviru ’astanskog formata‘. Takođe je potrebno truditi se da Sirija, uz pomoć država garanata, a tu mislim na Iran, Rusiju i Tursku, kao i u okviru ustavnog odbora, ostvari svoju stabilnost, istakao je iranski diplomata.

  Pored toga, naglasio je da se Islamska republika, Iran i Rusija bore sa teroristima i da su i u praksi to pokazale, kao i da sirijski narod treba sam da odlučuje o svojoj sudbini.

  „Tačno je da je Amerika oformila koaliciju, ali dajte da pogledamo da li je ta koalicija spasila bar jedno sirijsko selo? Neka pokažu dokaze i dokumenta. Sa teroristima se treba temeljno boriti“, zaključio je iranski ambasador.

  Tagovi:
  Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, vojna saradnja, Amerika, astanski proces, Sirija, dogovor veka, Iran, Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga