00:25 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 033
  Pratite nas

  Američka administracija predlaže da se izdvoji 700 miliona dolara za „suprotstavljanje“ Rusiji i 24 miliona dolara za borbu „protiv ruske propagande i dezinformacija“, navodi se u nacrtu budžeta, koji je objavljen na sajtu Bele kuće.

  Suprotstavljanje ruskom uticaju, podrška američkim saveznicima. Budžet predviđa izdvajanje 700 miliona dolara, koji će biti izdvojeni za pomoć Evropi, Evroaziji i Srednjoj Aziji u cilju jačanja zajedničke bezbednosti i zaštite teritorijalnog integriteta američkih saveznika“, ističe se u dokumentu.

  Kako se navodi, budžet predviđa i izdvajanje dodatnih 24 miliona dolara za rad agencije, formirane za suprotstavljanje ruskoj propagandi i dezinformacijama.

  Pored toga, Bela kuća je predložila Kongresu izdvajanje 3,2 milijarde dolara za razvoj hipersoničnog oružja, što je za 459 miliona dolara više, nego što je izdvojeno za 2020. finansijsku godinu.

  Glavne pretnje - Kina i Rusija

  U dokumentu se precizira da su glavne pretnje Americi u novoj finansijskoj godini (počinje 1. oktobra 2020. godine) - Kina i Rusija.

  „Pretnje sa kojima se Amerika suočava u 2020. godini brzo se menjaju i razvijaju. Istovremeno, dok se Amerikanci i dalje suočavaju sa opasnostima koje predstavljaju islamski teroristi i transnacionalni kriminalci, Amerika se takođe suočava sa problemima u vidu nacionalnih država koje jačaju i predstavljaju konkurenciju, uključujući Kinu i Rusiju. Budžet ukazuje na potrebu za novom američkom strategijom, koja bi odgovarala realijama nove ere“, precizirano je u dokumentu.

  Bela kuća iznela je predlog o budžetu za 2021. finansijsku godinu, koji iznosi 4,8 biliona dolara sa smanjenjem deficita do 966 milijardi, navodi se u nacrtu budžeta.

  Predlozi budžeta odražavaju stav administracije, ali malo je verovatno da budu ozakonjeni. Kongres SAD samostalno usvaja budžet. Ranije se Kongres nije slagao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o razmerama budžeta.

  Tagovi:
  budžet, vojni budžet, Bela kuća
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga