12:29 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1521
  Pratite nas

  Severna Koreja tokom 2019. godine nije obustavila razvijanje nuklearnog programa i balističkih raketa, čime je prekršila sankcije Ujedinjenih nacija, preneli su mediji.

  U poverljivom izveštaju Ujedinjenih nacija se navodi da Severna Koreja, iako nije vršila nuklearna ispitivanja i testiranja interkontinentalnih balističkih raketa, nije obustavila razvoj sopstvenog nuklearnog programa.

  Kao jedan od razloga zbog čega je došlo do toga navodi se nedostatak diplomatskog progresa sa Pjongjangom.

  Precizira se da je Severna Koreja sprovela preko 25 testiranja raketa, uključujući i balističke rakete malog dometa, i to sa podmornica.

  Pored toga, navodi se i da je Severna Koreja protivpravno uvozila i rafiniranu naftu i izvozila ugalj u vrednosti od 370 miliona dolara, zahvaljujući kineskim baržama.

  Severna Koreja je pod sankcijama UN od 2006. godine, koje je Savet bezbednosti tokom godina jačao, sa ciljem sprečavanja finansiranja nuklearnog i programa razvoja balističkih raketa.

  U izveštaju se navodi da sankcije nisu usmerene protiv civila u Severnoj Koreji, ali se i konstatuje da su imale nenameran uticaj na humanitarnu situaciju i humanitarne operacije u zemlji.

  Rusija i Kina su izrazile zabrinutost da sankcije nanose štetu civilima u Severnoj Koreji, navodeći da se nadaju da bi ublažavanje određenih restrikcija moglo da pomogne da se prevaziđe zastoj u nuklearnim pregovorima Vašingtona i Pjongjanga. Ipak, SAD, Francuska i Britanija su poručile da sada nije vreme da se razmatra mogućnost ukidanja sankcija.

  Severna Koreja je saopštila da više nije u obavezi da poštuje obustavu nuklearnih proba i testiranja projektila, optužujući SAD da nisu bile spremne da pokažu veću fleksibilnost u vezi sa, kako su ocenili, „brutalnim i nehumanim sankcijama“.

  Tagovi:
  nuklearni program, razvoj, sankcije, Severna Koreja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga