18:50 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 692
  Pratite nas

  Vojne snage Bašara el Asada prvi put su od 2012. godine uspostavile kontrolu nad celokupnom međunarodnom trasom M5, koja spaja Damask sa Alepom, izjavio je za agenciju RIA Novosti neimenovani izvor iz sirijske vojske.

  Ovo je rezultat vojne operacije Vladinih snaga, koje su 29. januara oslobodile Maret-Numan, a prošle subote ključni grad Sarakib, na ukrštanju auto-puteva M5 i M4 (Latakija-Alep).

  Sledećeg dana se vojska koja je napredovala sa istoka provincije Idlib susrela sa trupama iz pravca južnog Alepa, što je omogućilo da se nad M5 preuzme skoro potpuna kontrola.

  Pre početka vojne operacije, za povezivanje Damaska i Alepa koristila se obilaznica preko pustinje, što je značajno povećavalo vreme putovanja.

  Situacija na severozapadu Sirije

  Rusija, Iran i Turska su se u maju 2017. godine u Astani (sada Nur Sultan) dogovorile o formiranju četiri zone deeskalacije u Siriji.

  Vojnici sirijske armije u naselju El Dejr el Šarki oslobođenom od terorista u sirijskoj provinciji Idlib
  © Sputnik / Mihail Voskresenskiй
  Vojnici sirijske armije u naselju El Dejr el Šarki oslobođenom od terorista u sirijskoj provinciji Idlib

  Tri zone su 2018. godine prešle pod kontrolu Damaska. Četvrtu zonu, koja se nalazi u provinciji Idlib, kao i delove susednih provincija Latakije, Hame i Alepa za sada nisu zauzele Vladine snage, a najveći deo je pod vlašću terorista iz „Nusra fronta“.

  U septembru 2018. godine Rusija i Turska su u Sočiju potpisale sporazum o formiranju demilitarizovane zone u Idlibu, gde se nalazi više od deset raznih formacija. Najveća od njih je savez proturskih grupa „Nacionalni front za oslobođenje“ i „Nusra front“ — ukupno oko 30.000 pobunjenika.

  Sirijska vojska je 26. januara 2018. godine počela da prodire prema zapadu Alepa zbog svakodnevnih terorističkih napada na civile u stambenim delovima grada, usled čega je poginulo desetine nedužnih civila.

  Uporedo sa eskalacijom, Ankara i neki njeni partneri krive Damask i Moskvu za napade na humanitarne objekte i turske vojnike. Zvanična Rusija i Sirija su više puta izjavljivale da je razlog nestabilnosti u regionu — delovanje terorista.

  Tagovi:
  Bašar Asad, teroristički napadi, Nusra front, zone deeskalacije, Idlib, vladine snage, Alep
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga