16:46 29 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (155)
  11842
  Pratite nas

  Situaciju u sirijskom Idlibu pogoršavaju oružje i municija uvezeni iz Turske za teroriste, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  Ministarstvo navodi da su povod za zaoštravanje teroristički napadi, koje su Rusija i Turska više puta zabeležile, na susedna civilna područja Sirije, a koji su doveli do recipročnih akcija sirijskih vladinih snaga.

  „Upravo zbog provokacija terorističkih grupa koje se ’ljudskim štitom‘ pokrivaju u zoni deeskalacije Idlib od kontranapada sirijskih vladinih snaga, danas trpi civilno stanovništvo. Situacija je značajno pogoršana transportom oružja i municije u zonu deeskalacije preko tursko-sirijske granice, kao i kolonama turskih oklopnih vozila i trupa koje ulaze u sirijsku provinciju Idlib“, ističe se u saopštenju.

  Ministarstvo je dodalo i da nisu istinite izjave predstavnika Turske da ruski vojnici napadaju civile u zoni deeskalacije Idlib.

  „Aktivnosti ruske vojske i, pre svega, ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u zoni deeskalacije Idlib sprovode se isključivo na osnovu sporazuma iz Sočija“, ističe se u saopštenju.

  Ministarstvo dodaje da ni saopštenja o masovnom odlasku izbeglica iz zone deeskalacije Idlib nemaju osnova.

  „Značajan deo stanovnika provincije Idlib bezbedno napušta opasna područja i prelazi u područja pod kontrolom sirijske vlade“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Takođe se naglašava da je od terorista sada oslobođena i važna saobraćajna arterija — auto-put M5 koji povezuje severnu prestonicu Alep, a koja je trenutno u blokadi, sa južnim gradovima Hamom, Homsom i Damaskom. Ističe se da će zahvaljujući tome normalizovanje života u Siriji značajno ubrzati svoj tempo.

  Tema:
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (155)
  Tagovi:
  Turska, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga