23:20 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 753
  Pratite nas

  Dvanaest američkih veterana koji su ratovali u Drugom svetskom ratu će u maju otputovati u Rusiju na proslavu godišnjice završetka Velikog otadžbinskog rata u Moskvi, izjavio je Timoti Dejvis, predsednik američke nevladine organizacije koja organizuje to putovanje.

  „Pomislio sam da bi u sklopu obeležavanja 75. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata u Evropi bilo neophodno skrenuti pažnju na Istočni front i sponzorisati putovanje u Rusiju nekoliko preživelih veterana tog rata iz Amerike, kako bi 9. maja zajedno sa ruskim veteranima u Moskvi proslavili ovaj važan dan u našoj istoriji“, izjavio je predsednik ove američke nevladine organizacije.

  Prema njegovim rečima — najmlađi američki veteran koji planira posetu Rusiju trenutno ima 96 godina, a najstariji 103 godine.

  Kako opisuje Dejvis — američke veterane u Rusiji očekuje prilično bogat program.

  Počasna straža na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi
  © Sputnik / Aleksandr Vilьf
  Počasna straža na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi

  Planirano je da četiri dana provedu u Sankt Peterburgu, tri u Volgogradu i pet dana u Moskvi, a u svakom gradu bi se sastajali sa ruskim veteranima. Pored toga, gosti iz Amerike bi takođe posetili nekoliko škola kako bi govorili o njihovom ličnom ratnom iskustvu i značaju očuvanja sećanja na te događaje.

  „Da nije bilo sovjetskih heroja, ne bi bilo ni pobede saveznika nad Nemcima na zapadnom frontu. Istorija se ne sme revidirati, mora se govoriti istina i prenositi budućim naraštajima“, zaključio je Dejvis.

  Ruske vlasti su više puta saopštavale o pokušajima nekih evropskih zemalja da revidiraju istoriju, a ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je Rusija obavezna da čuva istinu o Velikom otadžbinskom ratu i da se odupre pokušajima falsifikovanja njene istorije.

  Tagovi:
  Veliki otadžbinski rat, ratni veterani, Parada pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga