22:53 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 3613
  Pratite nas

  Poznata glumica, model i zaštitnica prava životinja Pamela Anderson napisala je pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, u kom je čestitala Rusiji na 200. godišnjici otkrića Antarktika i zamolila ga da pomogne u očuvanju prirode sedmog kontineta.

  „Pozivam Vas da ojačate buduće istorijsko nasleđe Rusije u regionu i da stanete u zaštitu Južnog okeana“, navodi se u pismu Putinu.

  Holivudska glumica smatra da Rusija može da doprinese očuvanju tog kontinenta dodelom statusa zaštićenog područja u predelu istočnog Antarktika, Vedelovog mora, kao i u regionu Antarktičkog poluostrva.

  Andersonova je istakla i da se Antarktik i Južni okean danas veoma razlikuju od onoga što su „videli ruski moreplovci Fadej Belingshauzen i Mihail Lazarev“ pre 200 godina.

  „Sada region prolazi kroz veliku klimatsku krizu i gubitak biodiverziteta. Kao globalna zajednica, možemo preduzeti mere zahvaljujući kojima će ova dragocena divlja priroda biti očuvana u budućnosti“, zaključila je Andersonova.

  Podsetimo — ekspedicija ruskih moreplovaca Fadeja Belingshauzena i Mihaila Lazareva, koja je sa dva broda „Istok“ i „Mir“ krenula 16. jula 1819. godine iz Kronštata, 28. januara 1820. godine otkrila je Ledeni kontinent — Antarktik.

  Od tada su ruski naučnici uključeni u istraživanje južnog kontinenta. Prema međunarodnom Antarktičkom sporazumu, na kontinentu su dozvoljene samo naučne aktivnosti.

  Tagovi:
  priroda, očuvanje, pismo, Antarktik, pamela anderson
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga